Atlétika

Gyulai Memorial - Baji Balázs olimpiai bajnokokat vert 110 gáton

2018. július 2. hétfő 21:43

Kiváló eredmények születtek a Székesfehérváron rendezett Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj második, hétfői napján: magyar szempontból a legkiemelkedőbb Baji Balázs nevéhez fűződik, aki 110 gáton megverte az olimpiai bajnok és világcsúcstartó amerikai Aries Merrittet és a szintén ötkarikás aranyérmes jamaicai Omar McLeodot.

    A világbajnoki bronzérmes magyar atlétát csak az orosz Szergej Subenkov tudta megelőzni a világ idei legjobb eredményével. A másodikként záró Baji a versenyt követően azt mondta: nagyon reménykedett egy jó eredményben és a kiváló hangulat "kihozta" belőle. Reményei szerint ez lökést ad neki az augusztusi, berlini Európa-bajnokságig, ahol hasonló sikert szeretne elérni.
    A közönség világcsúcskísérletet láthatott férfi magasugrásban a katari Mutaz Essza Barsimtól, aki végül a világ idei legjobb eredményével, 240 centiméterrel magabiztosan győzött. A katari ugró a kubai Javier Sotomayor 25 éves, 245 centiméteres legjobbját próbálta megdönteni: elsőre nagyon közel járt hozzá, de végül nem sikerült a 246 centimétert átugrania.

forrás: MTI

Gyulai Memorial - Ötödször győzött Anita Wlodarczyk

2018. július 1. vasárnap 22:09

Anita Wlodarczyk nyerte a női kalapácsvetést a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj első napján.

    A kétszeres olimpiai, háromszoros világbajnok, világcsúcstartó dobóatléta az utolsó kísérletére elért 74,63 méterrel győzött vasárnap Székesfehérváron. A lengyel kalapácsvető, a világon az első és eddig egyetlen, aki a nők mezőnyében 80 méter fölé került, mostani sikerével már ötször nyerte meg a Gyulai Memorialt, melyen 78,10 méterrel tartja a versenycsúcsot.
    Ezúttal a második helyen a fehérorosz Hanna Malisik végzett (73,02), harmadikként pedig a lengyel Malwina Kopron zárt (71,94). Gyurátz Réka 69,32-vel nyolcadik, Orbán Éva pedig 60,31-gyel kilencedik lett.
    A vasárnap másik nemzetközi versenyszámában, női 3000 méter akadályon etióp győztest avattak, Weynshet Ansa személyében, aki 9:40.89 perccel volt a leggyorsabb. Kácser Zita (10:02.32) egyéni legjobbjával hetedik, Tóth Lili Anna (10:08.13) nyolcadik, Kószás Kriszta (10:33.10) tizedik lett.

forrás: MTI

Gyulai Memorial - Közel 300 induló, teltházas versenyre számítanak a szervezők

2018. július 1. vasárnap 14:00

Soha ennyi nemzetközi és nemzeti versenyszámot nem rendeztek még a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelynek vasárnap és hétfőn közel 300 indulója lesz - jelentette be Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke. A viadal vasárnapi nyitó sajtótájékoztatóján Deutsch Péter emlékeztetett arra, hogy ötödik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a versenyt. Hozzátette: a jegyeladások alapján teltházas rendezvényre számítanak.
    Mint mondta, az "atlétika hete" van Magyarországon, hiszen szombaton a Gyulai Memorial "nulladik napján" Hopp Parádét rendeztek, majd következik a kétnapos nagydíj, végül Győrben az U18-as Eb.
    Gyulai Márton versenyigazgató kérdésére a női 100 gáton a világ idei legjobbjával rendelkező Brianna McNeal elmondta: egyre jobb formában van, így jó eredményben reménykedik hétfőn. A szám világcsúcstartója, az amerikai Kendra Harrison kiemelte, hogy erősnek ígérkezik a futam, de bízik saját magában, mert az amerikai bajnokság megnyerésével megnőtt az önbizalma is.
    A férfiak 110 gátján a jamaikai Omar McLeod Mr. Silk feliratú egyedi rajtszámot kap idén. A versenyző kiváló eredményben reménykedik Székesfehérváron, mert idén nincs rajta semmiféle nyomás, ugyanis nem rendeznek felnőtt világversenyt. A világbajnoki bronzérmes Baji Balázsnak a szezonban eddig nem jöttek a jó eredmények, de úgy készül, hogy a Gyulai Memorial kiváló hangulata, valamint az ellenfelek kihozzák belőle az idei legjobbját.
    A bahamai Steven Gardiner 400 méteren indul, és jó időeredményben bízik: idén kétszer futott 44 másodperc alatt, ezt szeretné Székesfehérváron megismételni. Az amerikai Christian Taylor csak 400-on versenyzett eddig az esztendőben, azonban a Gyulai Memorialon hármasugrásban áll rajthoz.

 

forrás: MTI 

Jogerőssé vált Pars Krisztián másfél éves eltiltása

2018. június 29. péntek 10:10

 2012-es londoni játékok aranyérmesét január 13-án Szombathelyen ellenőrizték, mintájában pedig tiltólistás anyagot találtak. Az ügyben eljáró bizottság áprilisban 2019. július 12-ig tiltotta el, mivel elfogadta az atléta érvelését, amely szerint az anyag teljesítményfokozásra nem alkalmas, nem versenyidőszakban került a szervezetébe, és csak a versenyidőszakban minősül tiltottnak.
    "Nem tehetek mást, csak azt, hogy a döntést ezúttal is tudomásul veszem, mert annak jogosságát soha nem is vitattam. A helyzetem nem lett rosszabb, de jobb sem, ezen már nem lehet változtatni" - nyilatkozta a hír hallatán Pars Krisztián az SzPress Hírszolgálatnak. - "Buta hibát követtem el, amit csak én hozhatok helyre és ezt meg is fogom tenni. Fogadalmat tettem magamnak, és ahhoz fogok igazodni a jövőben."

forrás: MTI