Jégkorong

Maros megyében is műjégpálya épül a magyar kormány támogatásából

2018. július 9. hétfő 15:12

Marosvásárhely környékén is műjégpálya épül a magyar kormány támogatásából - az erről szóló együttműködési megállapodást hétfőn írták alá Marosvásárhelyen a Maros megyei tanács, a Visit Mures Egyesület és a Mens Sana Alapítvány vezetői.

    A dokumentumot Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke és Szőcs Levente, a Visit Mures Egyesület elnöke látta el kézjegyével.
    Tánczos Barna az MTI-nek elmondta, a Mens Sana Alapítvány a magyar kormány támogatásával három sátortetős műjégpályát épített Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson, negyedik helyszínként Marosvásárhely környékén bővítik a székelyföldi jeges sportok infrastruktúráját.
    Mint mondta, a megyei önkormányzat vállalja a létesítmény működtetését, a magyar kormány finanszírozása az infrastruktúra megépítésére irányul. Rámutatott: nagyságrendileg 850 ezer-1 millió euróba kerül egy ilyen jégpálya, aminek a 90 százalékát a Mens Sana Alapítvány a magyar kormány támogatásával biztosítja.
    A környékbeli iskolák diákjainak korcsolyaoktatására használják majd a létesítményt, délutánonként az U12-es korosztályig jégkorongedzéseknek és más jeges sportoknak fog otthont adni. Remélik, hogy már az idén vagy legkésőbb a jövő év első két hónapjában sikerül átadni az új létesítményt.
    A Székelyföldi Jégkorong Akadémia hálózatában jelenleg több mint 7 ezer gyerek korcsolyázik hetente, Marosvásárhely csatlakozása után Székelyföldön összesen 10 ezer gyerek fogja igénybe venni a jégpályákat.
    Tánczos rámutatott: az elmúlt két évben megháromszorozódott a 8-10 év alatti gyerekek létszáma a jégkorong utánpótlásban, ez majdnem 500 gyereket jelent, ami mutatja, hogy óriási lendületet adott a magyar kormány támogatása a székelyföldi utánpótlásnak és tömegsportnak - mondta Tánczos Barna.

forrás: MTI

kép: Wikipedia

Összecsap a Fehérvár és a MAC a jégkorong szuperkupáért

2018. július 5. csütörtök 9:44

Szeptember 9-én megrendezik a jégkorong magyar szuperkupa-mérkőzést, melyen az Erste Liga-bajnok MAC Budapest és az osztrák ligában (EBEL) érdekelt Fehérvár AV19 csap össze a Tüskecsarnokban.

    A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a találkozóra öt nappal az EBEL és a MAC-ot befogadó szlovák Extraliga kezdete előtt kerül sor. Feltehetően ez lesz a csapatok utolsó mérkőzése a bajnoki rajt előtt.
    Legutóbb 2014-ben volt szuperkupapárharc Magyarországon, akkor a Fehérvár nyert a magyar bajnok Dunaújváros ellen. Az első mérkőzésen 3-2-es, a másodikon 4-3-as Volán-diadal született, így a székesfehérvári csapat kettős győzelemmel hódította el a címet, azóta pedig nem írtak ki összecsapást a kupáért.

forrás: MTI