Kajak és evezés

Kajak-kenu válogató - Kozák és Balla mindent vitt

2018. július 15. vasárnap 14:37

A kajakos Kozák Danuta és a kenus Balla Virág a korábbi napok egyesbeli sikerei után vasárnap párosban is nyert Szolnokon, a kajak-kenusok második világbajnoki válogatóján, melynek zárónapján 13 döntőt rendeztek, illetve rendeznek.

    Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák pénteken 500, szombaton pedig 200 egyesben győzött, ezúttal pedig azzal a Kárász Annával alkotott duót 500 méter párosban, aki második lett mögötte fél kilométeren. Az első fordulót ebben a számban Csipes Tamara és Medveczky Erika kettőse nyerte, s most is ez az egység volt az egyetlen a döntőben, amely tudta tartani a lépést Kozákékkal. Az új páros már nem sokkal a rajt után átvette a vezetést, s egészen a hajráig tartotta körülbelül félhajós előnyét. Az utolsó ötven méteren aztán ezt még növelni is tudta, s végül ritkán látható időeredménnyel, 1:36.541 perc alatt ért be a célba.
    "Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz az időnk, ennek lehet örülni. Ez egy nagyon erős, jó páros. Az indításokon még lehet csiszolni, a lábmunkánk még nem állt teljesen össze" - nyilatkozott Kozák Danuta, akinek a négyesben is bérelt helye van, de egyelőre nem tudja, hogy a vb-n a négy olimpiai szám közül melyikben áll majd rajthoz.
    "Ez a páros az új-zélandi kettőssel is fel tudja venni a versenyt. Egy nehézség ugyanakkor van, hogy az egyes és a páros között nagyon kevés az idő a világbajnokságon. Ezért el kell gondolkodni arról, hogy hogyan tovább" - mondta az UTE 31 éves kajakosa.
    A győriek kenusa, Balla Virág Kozákhoz hasonlóan pénteken 500, szombaton pedig 200 egyesben lett első, s ehhez a zárónapon - akárcsak a válogató első fordulójában - még hozzátett két párosgyőzelmet is klubtársával, Takács Kincsővel. 
    Női K-2 200 méteren újra a tavaly világbajnok egység, Hagymási Réka és Szabó Ágnes nyert, a Medveczky, Csipes páros ebben a döntőben is második lett. 
    Ami a férfiakat illeti, a kajakosoknál Kopasz Bálint távollétében a szegedi Nádas Bence nyerte a K-1 500 métert, előbbi versenyző úgy döntött, hogy idén már csak az 1000 méterre összpontosít. Kétszáz méteren pedig a tavaly vb-aranyérmes Balaska Márk, Birkás Balázs kettős diadalmaskodott, utóbbi egység megismételte a június eleji első fordulóban aratott sikerét. A kenusoknál 200-on a "címvédő" Hajdu Jonatán némi meglepetésre ezúttal kikapott Korisánszky Dávidtól, 500-on viszont ismét Fekete Ádám diadalmaskodott. Ötszáz méter párosban a Hajdu, Fekete duó - hasonlóan az első válogatóhoz - ezúttal is verhetetlennek bizonyult, s óriási fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt.
    A szolnoki versenyhétvége a 16 órakor rajtoló 5000 méteres számokkal zárul, illetve ezek előtt még egy szétlövést is lebonyolítanak férfi K-1 200 méteren Czizmadia Kolos és Birkás Balázs között. 
    Amennyiben bármely más számban szétlövésre lesz szükség, azt várhatóan a jövő hét elején rendezik meg.  
    Az idei év fő versenyére, a világbajnokságra augusztus 23. és 26. között kerül sor a portugáliai Montemor-o-Velhóban.

forrás: MTI

Hét magyar érem az utánpótlás kajak-kenu Eb-n

2018. július 1. vasárnap 18:59

Hét érmet, egy aranyat, négy ezüstöt és két bronzot szerzett a magyar küldöttség az olaszországi Auronzóban rendezett utánpótlás kajak-kenu Európa-bajnokságon. A zárónapi 200 és 500 méteres döntőkben öt dobogós hely volt a mérleg.

    A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint az ifjúsági és az U23-as női kajaknégyes is hasonló körülmények között szerzett ezüstérmet 500 méteren: az idősebb korosztályban Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Kiss Blanka és Szénási Zsófia csupán 0.5 másodperccel a lengyelek mögött ért célba, majd a Potoniec Zsófia, Máró Anna, Posta Réka, Csikós Zsóka egység ugyancsak ennyivel kapott ki a cseh hajótól. Pupp Noémi (K-1 U23) ugyanezen a távon bronzérmet nyert.
    Kétszázon két ezüstöt gyűjtöttek a magyarok, méghozzá ugyanabban a számban, női kajak egyesben: az ifiknél Gábor Netta, az U23-asoknál pedig Orosz Adrienn lett második.
    Szombaton, 1000 méteren Bordács Blanka az U23-asok között aranyérmet nyert kajak egyesben, míg az ifjúságiaknál Kocsis Ádám harmadikként zárt kenu egyesben.

forrás: MTI