Kulturális hírek

Recorder Close-up

Vasárnap kezdődik a Csutorás nemzetközi népzenei és néptánctábor

2018. augusztus 3., péntek 6:47

Táncházzal, hangszerkészítő foglalkozásokkal és közös énekléssel is várják a résztvevőket vasárnaptól egy héten át a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctáborban, valamint a KÓTA Országos Népdalkör- és Zenekarvezetői képzésén Örkényben.

    A családbarát tábort az alapító, Birinyi József népzenekutató, hangszeres szólista vezeti majd. A szervezők a táncházak, közös éneklés, kézműves- és hangszerkészítő foglalkozások, valamint a hangszertanulás mellett a 40 éves Csutorás Együttes és az Arpanatolia török zenekar fellépésével, a népzenei versenyek győzteseinek koncertjével valamint a Csutorás Strandfesztivállal is készülnek az egyhetes együttlétre - közölték a szervezők az MTI-vel.
    Vasárnap a kecskeméti Mátyás Király Citerazenekar fogadja a vendégeket, majd elkezdődnek a kézműves foglalkozások, lovasprogramok. Este bemutatkoznak a tábor oktatói, a vendégművészek és maguk a táborozók is, majd táncházzal zárják a napot.
    Minden nap lesznek kézműves programok a választott műhelyekben, gyerekfoglalkozások, filmvetítések, koncertek, esténként pedig különböző tájegységek táncházaira várják a közönséget, de készülnek érdekességekkel is a szervezők. Hétfőn nyílik meg például a Hangszervarázs kiállítás a Birinyi Gyűjtemény hangszereiből Lévai Péter fotóival kísérve, kedden pedig egy városismereti sétát szerveznek Örkényben Kulcsár István alpolgármester vezetésével, aki a város történetéről, nevezetességeiről mesél.
    Csütörtökön rendezik meg a Csutorás Parasztolimpiát, amelyben olyan versenyszámokban lehet indulni, mint a gólyalábas táncverseny, a gumicsizma távolba dobás, a patkó célba dobás vagy a kocsihúzóverseny, pénteken pedig a Csutorás Strandfesztiválnak ad helyet a Dabasi Strandfürdő.
    Augusztus 11-én, szombaton kiállítást rendeznek a táborban született kiemelkedő kézműves termékekből, majd bállal és táncházzal búcsúztatják az egyhetes programot.

forrás: MTI

Popcorn

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Nemes Jeles László új filmje

2018. július 25. szerda 12:48

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütál az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel.

     Az augusztus 29-én kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) a világ egyik legjelentősebb filmes versenye, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja, amelyet először 1932-ben, a Velencei Biennálé keretében rendeztek meg. Utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotás (Enyedi Ildikó: Bűvös vadász) a fesztivál versenyprogramjába, amelynek fődíja az Arany Oroszlán - olvasható a közleményben.
    Nemes Jeles László új alkotása Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be, a Napszálltát ugyanis a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) hivatalos válogatásába is meghívták. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, ahol számos Oscar-díjas film kezdte a pályafutását.
    "Hatalmas megtiszteltetés, hogy a film a világ legjobbjaival versenyezhet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon" - idézi a közlemény Sipos Gábort és Rajna Gábort, a Napszállta producereit. A film 2017 nyarán 53 napon át forgott több budapesti és vidéki helyszínen.
    A Napszállta 1913 nyarán játszódik Budapesten, a béke utolsó napjaiban. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.
    Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. 
    A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, többen már a Saul fiában is szerepeltek. A Napszállta főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A magyar szereplők között egyaránt találunk ismert, pályakezdő és amatőr színészeket is. Balsai Móni, Nagy Zsolt, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Zsótér Sándor, Kormos Mihály, Lázár Kati mellett Dobos Evelin és Moldován Dorottya is jelentős szerepekben tűnnek fel.
    A közlemény szerint több színész is érkezett a történelmi Magyarország területéről: a Felvidékről Bárdos Judit, Molnár Levente Erdélyből, Dino Benjamin pedig a Vajdaságból. A külföldiek közül Marcin Czarnik, valamint Julia Jakubowska lengyel, Susanne Wuest osztrák, Christian Harting, Tom Pilath, és Enrique Keil német színészek játszanak a Napszálltában.
    Nemes Jeles László új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője az azóta elhunyt Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. 
    A Napszállta a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, a Magyar Nemzeti Filmalap 1,59 milliárd forintos támogatásával és a magyarországi filmszakmai közvetett támogatással, az Eurimages, az Aide aux Cinémas du Monde - Centre National du Cinéma et de l'image Animée - Institut Français, az Indéfilms 6, a Kreatív Európa - MEDIA és a TorinoFilmLab támogatásával.
    A filmet már a világpremier előtt világszerte közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg. A Napszállta a Mozinet forgalmazásában szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.
    Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia 2015-ben, a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a Nagydíjat, amely a legnagyobb elismerés, amit magyar nagyjátékfilm valaha Cannes-ban kapott. A Saul fia később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjakat is, ezzel minden idők nemzetközileg legelismertebb magyar alkotása az egyetemes filmtörténet része lett - áll a Filmalap közleményében.

forrás: MTI

Recorder Close-up

Ma tartják a második Dunamenti Halfesztivált Mohácson 

2018. július 21. szombat 7:31

Szombaton rendezi meg a második Dunamenti Halfesztivált Mohácson a baranyai város német nemzetiségi önkormányzata, amelyen Magyarország mellett idén Horvátországból várnak halfőző mestereket és szabadidős halászléfőző csapatokat.

    A fesztivál egyik kiemelte résztvevője lesz ebben az évben a Magyar Halkolbász Lovagrend, a város millenniumi emlékművénél halgasztronómiai udvart is kialakítanak. Több halfőző mestert is várnak a rendezvényre a többi között Gemencről és a horvátországi Kopácsról. 
    A fesztivál ideje alatt a közönség is elkészítheti és el is fogyaszthatja kedvenc halászlevét.
    A fesztivál ideje alatt végig árusítanak majd mohácsi halászlevet, kopácsi csíptetős pontyot, de sült pisztráng, halpörkölt, grillezett halak és halburger is várja a résztvevőket.
    A közönség szórakoztatásáról - mások mellett - német nemzetiségi zenekarok és tánccsoportok, helyi együttesek, valamint Badár Sándor humorista és Wolf Kati gondoskodik majd. A programokat hajnalig tartó utcabál zárja.
    További részletekről a dunamentihalfesztival.hu oldalon lehet tájékozódni.

forrás: MTI

Recorder Close-up

Művészetek Völgye - Ma kezdődik a tíznapos fesztivál

2018. július 20. péntek 7:30

Ma indul a 28. Művészetek Völgye, a fesztiválon színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítés és cirkuszi előadások is várják a látogatókat Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

    A július 29-éig tartó rendezvényen több mint 1500 program közül válogathatnak az érdeklődők. A fesztivál színházi központja Taliándörögd lesz, ahol a Nemzeti Szín-Téren a Nemzeti Színház, a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház és több más társulat tagjai is színpadra lépnek, saját helyszínt kap a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Színház Színpadon pedig a kortárs hazai színtársulatok előadása látható majd.     Két szimfonikus komolyzenei koncert is várja majd a látogatókat, az Óbudai Danubia Zenekar A zenegyűlölő című műsora, valamint Szirtes Edina Mókus és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Világok hangja című közös produkciója.     Az Óvodakertben kialakított Etno Ligetben a jelenleg zárva tartó Néprajzi Múzeum Kerámia invázió című kiállítását láthatják az érdeklődők. Itt olyan programokkal készülnek a szervezők, amelyek a múzeum városligeti új épületbe tervezett, különleges kerámiateret kívánják bemutatni. A fesztivál közönségét egyebek mellett agyagozással, drámajátékkal, kiállítás-szimulációval és közös főzéssel várják.     Kapolcson könnyűzenei koncerteket is lehet majd hallgatni, a külföldi sztárok közül Rebecca Ferguson, az Asian Dub Foundation, a DePhazz és a Triggerfinger is fellép. A hazai zenei életből többek közt az Anna and the Barbies, a 30Y, a Quimby, a Hiperkarma, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Csík Zenekar és a Margaret Island áll színpadra.     Kapolcson lesz a fesztivál irodalmi központja is a Kaláka Versudvarral, és a Magyar Írószövetséggel, a kapolcsi kastélyban pedig régi magyar filmeket lehet majd megnézni.     Vigántpetenden az újcirkuszé és a táncé lesz a főszerep, fellép a Recirquel Újcirkusz Társulat, a Firebirds, Duda Éva és Frenák Pál társulata is. A Cirque du Tókert sátor melletti szabadtéri színpadon a Művészeti Középiskolák Összművészeti találkozója, valamint az NKA Imre Zoltán Programjának produkciói láthatók majd.     A Tókertben idén először nyitja meg kapuit a fesztivál kertmozija, a Cinema Hungary Völgymozi, ahol szombattól szombatig minden este kilenctől magyar filmek lesznek műsoron, egyebek mellett A Viszkis, a Brazilok, a Budapest Noir és az Aurora Borealis című film. 

forrás: MTI

Recorder Close-up

Tusványos - Át kellett szervezni a programot az elmúlt két hétben kimondott ítéletek miatt

2018. július 18. szerda 14:56

A romániai bíróságok elmúlt hetekben kimondott, nagy visszhangot kiváltó magyar vonatkozású ítéletei arra késztették a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szervezőit, hogy módosítsák a programot, és hangsúlyosan figyeljenek magyarokkal szembeni jogfosztásokra. 

    Erről Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse beszélt egy szerdán tartott marosvásárhelyi sajtótájékoztatón. 
    Sándor Krisztina elmondta: mind a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, mind a Bánffy-erdők visszaállamosítása, mind pedig a Batthyáneum visszaszolgáltatásának a bírósági elutasítása olyan mértékben foglalkoztatta a magyar közvéleményt, hogy a korábbi programtervezetet felborítva be kellett iktatniuk ezeknek a témáknak a megvitatását is a Tusványos programjába. 
    Sándor Krisztina elmondta, a szabadegyetem programját koncentrikus körökkel lehetne szemléltetni, hiszen a pódiumbeszélgetésekben szó lesz Európa jövőjéről, Kelet- és Közép-Európa helyéről a jövő Európájában, a Kárpát-medence kilátásairól, az erdélyi magyarságról és Székelyföldről is. Hozzátette: idén is a magyarországi kormányzat sok képviselője jön el Tusnádfürdőre, és a román kormányzat képviselői ezúttal is távol maradnak a rendezvénytől. Jelen lesznek azonban Tusványos régi román barátai, akik mellett idén lengyel, cseh, szlovák és bajor politikusok, szakértők és újságírók is részt vesznek az eseményen. A programfelelős szerint idén is hangsúlyosan figyelnek a nemzetpolitikára és a gazdasági kérdésekre. 
    Sándor Krisztina elmondta, pénteken délelőtt a hagyományoknak megfelelően nemzetpolitikai kerekasztalt tartanak a táborban valamennyi kárpát-medencei magyar közösségi vezető, és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes részvételével. Szombaton pedig Orbán Viktor és Tőkés László tart előadást és válaszol a kérdésekre. 
    A szabadegyetem internetes oldalán már a módosított program olvasható. 
    Popa Ilona, a tábor főszervezője elmondta: esténként a tábor nagyszínpadján olyan előadók lépnek fel, mint Rúzsa Magdi, a Honeybeast, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Deák Bill Blues Band és Hobó, valamint az Ocho Macho és a Bagossy Brothers Company. A főszervező hozzátette, idén is csak 16 óra előtt lehet ingyenesen bejutni a táborba. Az esti koncertekre érkezőknek 20 lejes belépőt kell fizetniük. A diákok és nyugdíjasok azonban féláron, a tusnádfürdőiek pedig ingyenesen léphetnek be a koncertekre. 
    Amint Fancsali Barna, a szervező Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke elmondta: tavaly 17-19 ezer embert vonzottak naponta a Tusványos rendezvényei. Fancsali azt is hozzátette, hogy biztonsági szolgálat és vadőrök is vigyáznak a táborozók biztonságára, épségére. Megjegyezte: a Tusványosra érkezőknek érdemes lesz már az első napon beírniuk a telefonjukba az éjjel-nappal hívható vadőrszolgálat számát, amelyen jelenteni kell, ha valaki medvét lát a közelében. 

forrás: MTI

kép: facebook.com

Recorder Close-up

Múmiákat bemutató kiállítás nyílik Budapesten

2018. július 18. szerda 13:34

Ókori egyiptomi, inka, középkori német és a természetes úton konzerválódott váci múmiákat is megtekinthetik az érdeklődők a Világ Múmiái Kiállításon, amely augusztus 16-án nyílik Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban. 

    Az amerikai tudósok, régészek, orvosok és antropológusok együttműködésével összeállított bemutató betekintést ad az ókori Egyiptom világába, az inkák középkori civilizációjába, a dél-amerikai természeti törzsek vagy a középkori Németország életébe - közölte a kiállítást szervező cég az MTI-vel.
    A több száz lelet között az egyik legérdekesebb Baron von Holz, a harmincéves háború alatt elhunyt német nemesember mumifikált teste, de újra láthatóak lesznek a világhírű váci múmiák is, amelyeket a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során fedezték fel egy rég elfelejtett földalatti kriptában. A tárlat részeként egyiptomi állatmúmiákat és Nes-Hor egyiptomi pap mumifikálódott testét is bemutatják több más érdekesség mellett. 
    Mint írják, a testek egy részét szakrális célokkal, titkos rituálé keretében mumifikálták, míg mások a kripták, vagy lápok mélyén, természeti hatásra konzerválódtak.        
     A tájékoztató idézi Bátyi Dánielt, a kiállítást szervező cég ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy tárlat látogatói megtudhatják hogyan öltözködtek, mit ettek, milyen betegségek sújtották őseinket.

forrás: MTI

Recorder Close-up

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a vajdahunyadvári fesztiválon

2018. július 16. hétfő 12:44

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az idei Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon, a felkészülésben segítséget is nyújtanak nekik, hogy a rutinba jobban bele tudjanak illeszkedni - közölte Bálint Gábor, a fesztivál szervezője és Illényi Péter, a fesztiválon fellépő Musica Sonora Kamarazenekar karmestere az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    Bálint Gábor felidézte, hogy Szabadi Vilmos és Szenthelyi Miklós hegedűművészeknek is lehetőséget adtak pályájuk kezdetén.
    A szervező arról is beszélt, hogy bár 28 éve klasszikus zenei fesztiválként indultak, a közönségigényeknek megfelelően ma már más zenei stílusok is megjelennek a programban. Fellép például a Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar is - tette hozzá.
    Illényi Péter és Bálint Gábor egyetértett abban, hogy a helyszín önmagában egy meghatározhatatlan hangulatot áraszt, ahol nagyon jó az akusztika.
    A karmester szerint csodálatos alkotásokat lehet hallani a fesztiválon, és ezekkel sikerül bevonzaniuk azokat is, akik egyébként nem érdeklődnek a klasszikus zene iránt. 
    A koncerteket július 2-től augusztus 2-ig hétfői és csütörtöki napokon tartják, a részletes program megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon.

forrás: MTI

Recorder Close-up

Búcsút tartanak a Krisna-völgyben

2018. július 14. szombat 10:27

India színei, hangulata, művészete, kultúrája, valamint tudáskincse áll az idei Krisna-völgyi búcsú középpontjában, amelyet július 20. és 22. között rendeznek Somogyvámos határában.

    A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, évente 30 ezer turistát fogadó Krisna-völgyben ezúttal két különleges eseménnyel, lakóház-látogatással és holival, azaz a színek ünnepével bővül Magyarország legnagyobb füstmentes, egészséges családbarát fesztiválja - adták hírül a szervezők a búcsú honlapján.
    Kitértek rá, hogy az érdeklődők egy Krisna-völgyi család életébe bepillantva megbizonyosodhatnak arról, lehet boldogan élni áram, televízió, mosó- és hűtőgép nélkül, az ötezer éves múltra visszatekintő holi keretében pedig festékporral, festékes vízzel szórhatják, illetve locsolhatják egymást, ha hoznak olyan ruhát, amelyet nem sajnálnak.
    Közép-Európa legnagyobb ökofalva emellett vegán, mediterrán, magyaros és indiai gasztronómiai finomságokkal, egész napos színpadi programmal, az iskola épületében játszóházzal, a tehenészet körül az önfenntartással kapcsolatos érdekességekkel is várja vendégeit - jegyezték meg.
    Hozzátették: a látogatók a Valóság show sátorban kipróbálhatják az indiai viseletet, életmódot, a Karma labirintusban elmélyedhetnek sorsuk útvesztőiben, továbbá jelen lehetnek tűzceremóniával kísért indiai esküvőkön.
    Az állandó programok között szerepel a tehénvédelmi központ és a biokertészet megtekintése, a templomi körséta, a bocisimogató, és egyebek mellett a meditációs ösvényhez ökrös fogattal, kisvasúttal történő utazás - írták az esemény internetes oldalán.
    A Krisna-völgyi búcsúról bővebb információk a https://bucsu.krisnavolgy.hu/ oldalon olvashatók.

forrás: MTI

Recorder Close-up

Huszonnégy filmet vetítenek a Vertigo Filmhéten

2018. július 14. szombat 9:50

Huszonnégy filmet tűz műsorra az V. Vertigo Filmhét vetítéssorozata július 25. és augusztus 1. között a fővárosi Puskin moziban, valamint az idén először három vidéki helyszínen is.

     Egy teljes héten át a közelmúlt filmtermésének legjavából naponta három - szombaton és vasárnap négy-négy - artfilmet nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    A Puskin mozihoz idén három vidéki helyszín is csatlakozik: a szombathelyi Agora - Savaria Filmszínházban, a szegedi Belvárosi moziban és a szolnoki TISZApART Moziban is lesz Vertigo Filmhét egyéni programmal és jegyárakkal.
    A esemény idei programjában angol dokumentumfilm, dán fekete komédia, francia romantikus vígjáték, magyar szatíra, norvég misztikus thriller, görög dráma, amerikai fekete vígjáték, magyar animációs mesefilm és számos fesztiválkedvenc is szerepel.     
    Július 25-én, a nyitónapon premier előtt vetítik A kíméletlen című angol-amerikai-francia drámát. A film Billy Moore angol bokszoló igaz története, aki Thaiföld két legbrutálisabb börtönét élte túl, muay thai harcosként részt vett a börtönök közötti küzdelmekben.
    Ugyancsak premier előtt lesz látható a fesztivál zárónapján, augusztus 1-jén Xavier Giannoli francia alkotó A jelenés című filmje, amelynek főszerepében a Cannes-ban a legjobb színész díját elnyerő Vincent Lindon látható. A történet egy 18 éves lányról szól, akinek megjelent Szűz Mária. A Vatikán kivizsgáltatja a jelenést, leginkább arra kíváncsiak, hogy nem csalás áll-e a háttérben. 
    Július 26-án az Arany Pálma-díjas Ken Loach-rendezés, az Én, Daniel Blake, majd az Oscar-díjas dokumentumfilm, az Amy - Az Amy Winehouse-sztori lesz látható. A napot Jorgosz Lantimosz görög rendező Cannes-ban díjazott, Egy szent szarvas meggyilkolása című filmje zárja az Oscar-díjas Nicole Kidmannel és Colin Farrell-lel a főszerepben.
    Skandináv filmeké lesz a főszerep július 27-én. Először a Vad Észak - Mese az ezer tó országából című finn természetfilmet, majd a Kisvárosi gyilkosok című dán fekete vígjátékot tűzik műsorra, végül a Thelma című norvég misztikus thrillert láthatják az érdeklődők. 
    Magyar napot tartanak július 28-án. A Lengemesék című animációs filmet követően Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című alkotása és Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című családdrámája következik. A napot a Lajkó - Cigány az űrben című fekete komédia zárja.
    Július 29-én frankofón alkotásokat tűznek műsorra. A Belle és Sebastien 3 - Mindörökké barátok című film nyitja a francia alkotások sorát, amelyet Omar Sy legújabb romantikus mozija, a Doktor Knock követ. Premier előtt mutatják be a Bűbájosok című új francia vígjátékot, a napot pedig Francois Ozon cannes-i versenyfilmje, a Dupla szerető zárja.
    Július 30-án vetítik világsztárok főszereplésével Az ígéret című történelmi drámát az örmény népirtásról. Újra látható lesz a Holdfény című dráma, amely tavaly a legjobb film Oscar-díját érdemelte ki, de műsorra tűzik a Wind River - Gyilkos nyomon című thrillert is.
    Másnap kelet-európai napot tartanak. A lengyel színeket Adrzej Wajda utolsó játékfilmje, az Emlékképek képviseli; Bulgáriából a többszörös díjnyertes Az óra lesz látható; végül a román cannes-i díjazott Kutyák című alkotás zárja a napot.
    A fesztivál zárónapján A jelenés című film mellett vetítik Brie Larson Oscar-díjas alakításával A szobát, valamint az Én, Tonya című fekete amerikai vígjátékot.
    Az esemény a Vertigo Média és a Budapest Film Zrt. közös szervezésében valósul meg.

forrás: MTI

Recorder Close-up

Kezdődik a palicsi filmfesztivál

2018. július 13. péntek 7:54

A Lazzaro Felice (Boldog Lazzaro) című olasz film nyitja meg szombaton az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját Palicson, amelyen - július 14. és 20. között - több mint száz filmet mutatnak be 12 kategóriában.

    A korábbi évekkel ellentétben nem a megnyitó keretében, hanem másnap, július 15-én adják át az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat Rade Serbedzija szerb, valamint Brian Cox brit színésznek. Rade Serbedzija Szabadkán koncertet is ad a fesztivál ideje alatt. 
    A vajdasági Szabadka melletti Palicson tizenkét alkotás indul a legjobb filmnek járó Aranytorony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Toronyért és a zsűri különdíjáért. A versenyprogramban német, belga, fehérorosz, svéd, macedón, spanyol, francia, dán, norvég és magyar filmek szerepelnek.
    Az öttagú zsűrit Enyedi Ildikó magyar rendező, Ibrahim Koma francia színész, Ieva Norviliene litván színész és producer, Marinus Groothof holland rendező-forgatókönyvíró és Natasa Ninkovic boszniai színésznő képezi, a kritikusok zsűrijét pedig Chiara Spagnoli Gabardi olasz, Pavlina Jeleva bolgár és Maja Bogojevic montenegrói filmkritikus alkotja.
    A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén a Fekete-tenger régiójából származó filmekre koncentráltak, és ismét helyet kapott a magyar filmek válogatása is: vetíteni fogják a többi között A hentes, a kurva és a félszemű, az Aurora Borealis - Északi fény, a Budapest Noir, A Viszkis és a Virágvölgy című alkotásokat.
    Mindezek mellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják a látogatókat.
    A szervezők szerint a legnagyobb érdeklődésre a nyitófilm mellett - amely az idén a cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó díjat érdemelte ki - a fesztivál záró darabja tarthat számot, az elsőfilmes román rendezőnő, Adina Pintilie alkotása, a Touch Me Not (Ne érints meg) kapta meg ugyanis a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

forrás: MTI