sakk

Kínában is bevezetik Polgár Judit oktatási sakkprogramját

2018. július 20. péntek 8:48

Polgár Judit Sakkpalota és Sakkjátszótér programjait szeptembertől már Kínában is alkalmazni fogják.

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Sakkpalotában résztvevő magyar gyerekek 40 százalékkal jobb eredményt értek el a tantárgyi kompetencia teszteken, s a jövőben az ázsiai országban az óvodás és iskoláskorú gyermekek is megismerkedhetnek vele. A kommüniké kiemeli, minden idők legjobb női sakkozója vasárnapig egy ötnapos versenyen tartózkodik Kínában, ahol a gyerekekből álló csapatok nemcsak a sakktábla mellett, de a csapatszintű, a közösségi és a társadalmi problémák megoldása terén is bizonyíthatják rátermettségüket.
    Ezt követően Polgár Judit személyesen is felkeresi a programhoz ősztől csatlakozó iskolákat, és az intézmények igazgatóit előadáson vezeti be a Sakkpalota rejtelmeibe.
    "2016-ban kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy a programjaink a négy-tízéves kínai gyermekek számára is elérhetővé váljanak" - idézi a közlemény Polgár Juditot, aki kiemelte: hisz abban, hogy a sakk felhasználása nagyban segít a 21. század generációjának elsajátítani azokat a képességeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a sikeres felnőttkorhoz.
    "Valljuk, hogy a sakk révén a gyerekek később alkalmazkodni tudnak a folyamatosan változó helyzetekhez, egyéni gondolatokkal érvényesülhetnek a közösségükben. Játék közben gyakorolhatják a döntéshozatalt, és a tetteikért is megtanulhatnak felelősséget vállalni" - hangsúlyozta a program megalkotója.
    A Sakkpalota 2013 óta választható tantárgyként a magyar nemzeti alaptanterv része, már 350 iskolában vezették be, közel 15 ezer gyerekhez jutott el országszerte, és csaknem 1000 tanító végezte el "A tehetségfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz elnevezésű" 30 órás akkreditált pedagógiai továbbképzést - fejti ki a kommüniké, amely leszögezi: a programban résztvevő tanárok nem sakkot, hanem sakkal tanítanak.

forrás: MTI

Rapport Richárd nélkül utazik a magyar férfiválogatott

2018. július 7. szombat 15:48

A Magyar Sakkszövetség kihirdette a sakkolimpián induló kereteket: a szeptember 23. és október 6. között a georgiai Batumiban megrendezendő eseményre a világranglistán 28. Rapport Richárd nem utazik.

    A szövetség honlapján megjelent elnökségi határozat szerint a világranglista-hetedik magyar csapatot Lékó Péter (52.), Almási Zoltán (46.), Berkes Ferenc (62.), Erdős Viktor (174.) és Gledura Benjámin (155.) alkotja, míg a szövetségi kapitányi teendőket Balogh Csaba látja el.
    Az országrangsorban kilencedik női válogatottnál Hoang Thanh Trang (a női ranglistán 39.), Lázárné Vajda Szidónia (105.), Gara Tícia (104.), Gara Anita (90.) és Terbe Júlianna (336.) képviseli a magyar színeket Papp Gábor vezetésével.

forrás: MTI