Úszás

images.jpeg

Úszó Eb - Hosszú Katinka aranyérmes 200 méter vegyesen

2018. augusztus 8., szerda 18:53

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen szerdán a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon.

    A szám világ- és olimpiai bajnoka, világcsúcstartója 2:10.17 perces idővel, szoros versenyben győzött, ezzel sorozatban ötödször lett a kontinens legjobbja ebben a versenyben.
    Hosszú a magyar küldöttség hatodik medencés érmét szerezte. Korábban győzött 200 méter pillangón Milák Kristóf és Kapás Boglárka, második lett 200 m pillangón Kenderesi Tamás és 800 m gyorson Késely Ajna, illetve utóbbi harmadikként csapott a célba 1500 gyorson.
    A 200 m vegyes másik magyar döntőse, Jakabos Zsuzsanna 2:13.37-tel a nyolcadik lett.

forrás: MTI

kép: facebook.hu

18836061102136894101794c-726x600_edited.

Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf aranyérmes 5 kilométeren

2018. augusztus 8., szerda 13:19

Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert szerdán 5 kilométeren a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán.

    A 21 éves veszprémi sportoló két évvel ezelőtt 10 kilométeren junior világbajnok volt, tavaly és idén is több világkupaversenyen győzött a felnőttek között, de az 52:38.9 perces eredménnyel megnyert felnőtt Európa-bajnoki cím eddigi pályafutása legnagyobb sikerének számít.
    A másik magyar induló, Székelyi Dávid tizedik lett.
    A Skóciában és Berlinben zajló multisport Európa-bajnokságon ez a negyedik magyar aranyérem, mivel korábban Milák Kristóf és Kapás Boglárka a medencés úszók 200 pillangó számában, a tornász Dévai Boglárka pedig az ugrásban diadalmaskodott.

forrás: MTI

kép: VEOL.hu

images.jpeg

Úszó Eb - Kapás Boglárka aranyérmes 200 méter pillangón

2018. augusztus 6., hétfő 18:38

Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón a Glasgow-ban zajló úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

    A 25 éves magyar versenyző 2:07.13 perces egyéni csúccsal csapott célba, a szám másik magyarja, a két évvel ezelőtt ezüstérmes Szilágyi Liliána 2:08.69-cel a hatodik lett.
    A délutáni program mindjárt az egyetlen magyar érdekeltségű döntővel kezdődött: Kapás, aki 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok volt, de a repertoárjába csak nemrég vette vissza ezt a számot, az elődöntőben egyéni legjobbjától (2:07.54) mindössze 21 századdal elmaradva a harmadik, Szilágyi pedig a negyedik időt úszta.
    A két magyar egymás mellől rajtolt, ötven méter után ők zárták a mezőnyt, majd Kapásnak sikerült ritmust váltania jobban és 150 méternél ötödik volt. Egy gyönyörű fordulóval rögtön a dobogó közelébe ért és fantasztikus hajrával nyert.
    "Nagyon örülök, csak annak nem, hogy nem sikerült 2:07 alatt úsznom. Biztos vagyok benne, hogy tudok. Kicsit csodálkoztam a Lilun, hogy nem kezdett erősen, a német lányról tudtam, mit fog úszni. Nagyon fontos ez a győzelem a karrieremben" - mondta Kapás.
    "Körülbelül fél éve vagyunk rajta újra a pillangón, szóval biztosan van még benne, és addig nem is nyugszom, amíg nem lesz meg az a 2:06-os idő" - válaszolta az MTI érdeklődésére Kapás, aki hozzátette, szívesen vállalná ezt a számot a tokiói olimpián is.
    Szilágyi elmondta, örül annak, hogy hosszú idő után elégedetten szállhatott ki a medencéből.
    Kapás a magyar úszóválogatott negyedik érmét szerezte a skót nagyvárosban, Milák Kristóf 200 méter pillangón nyert Kenderesi Tamás előtt, Késely Ajna pedig 800 méter gyorson lett második.

forrás: MTI

kép: facebook.hu

images.jpeg

Hosszú Katinka bemutatta új edzőjét és új klubjának stábját

2018. július 30. hétfő 10:55

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka közösségi oldalain egy képpel illusztrálva bemutatta új edzőjét, Petrov Árpádot és az Iron Swim Kft. néven alakult úszóegyesületének stábját.

    A magyar sztárt a pénteken rajtoló glasgow-i Európa-bajnokságra régi trénere, Dave Salo készítette fel, ám sajtóhírek szerint a kontinensviadalon már Petrov Árpád segíti.
    Hosszú Katinka május 24-én jelentette be, hogy véget ért a munkakapcsolata edző-férjével, az amerikai Shane Tusuppal.
    Petrov eddig a svájci utánpótlás-válogatott szövetségi edzőjeként dolgozott.

forrás: MTI

kép: facebook.com

images.jpeg

Kilenc éremmel zártak a magyarok az uszonyosúszó-vb-n

2018. július 20. péntek 10:55

Az utolsó versenynapon Bukor Ádám ezüstérmes lett, így a magyarok három-három arannyal, ezüsttel és bronzzal zárták a belgrádi uszonyosúszó-világbajnokságot.

    A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) pénteki tájékoztatása szerint Bukor 800 méteres felszíni úszásban végzett másodikként. 
    Magyarország a negyedik helyen zárt az éremtáblázaton.

forrás: MTI

images.jpeg

Újabb magyar érmek az uszonyosúszó-vb-n

2018. július 18. szerda 11:23

Egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a Belgrádban zajló uszonyosúszó-világbajnokság második napján.

    A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szerdai tájékoztatása szerint Bukor Ádám a 400 méteres felszíni úszásban begyűjtött nyitónapi arany után ezúttal 1500 méteres felszíni úszásban második lett 12:22.76 perces idővel. Hozzá hasonlóan Varga Krisztina is második érmét nyerte a szerb fővárosban, a mix uszonyos gyorsváltóval szerzett bronz után a 200 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében végzett harmadikként.
    Magyarország két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal jelenleg negyedik az éremtáblázaton.

forrás: MTI

images.jpeg

Két arannyal és egy bronzzal nyitott a magyar csapat az uszonyosúszó-vb-n

2018. július 17. kedd 9:40

Két arany- és egy bronzéremmel kezdtek a magyar válogatott tagjai a Belgrádban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon.

    A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) keddi tájékoztatása szerint a világcsúcstartó Senánszky Petra esélyeshez méltó versenyzéssel, 46.33 másodperces idővel nyerte meg a 100 méteres uszonyos gyorsúszás hétfő esti döntőjét. Ugyanebben a számban Varga Krisztina az ötödik helyet szerezte meg.
    A 400 méteres felszíni úszás fináléjában is két magyar volt érdekelt: Bukor Ádám 2:58.22 perces idővel ért célba, s lett aranyérmes, míg Mozsár Alex negyedikként zárt.
    A Stadler Bence, Halmin Matthew, Varga Krisztina, Senánszky Petra alkotta kvartett is dobogóra állt Belgrádban, miután a 4x100 méteres mix uszonyos gyorsváltóval a harmadik helyen végzett az oroszok és az ukránok mögött.

forrás: MTI

images.jpeg

Két magyar érem a junior nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon

2018. július 15. vasárnap 19:53

Szimcsák Mira arany-, Rohács Réka pedig ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók utánpótlás Európa-bajnokságán, amelyet péntektől vasárnapig Máltán rendeztek.

    Az európai szövetség beszámolója szerint pénteken a 14-15 évesek mezőnyében a leányok között Szimcsák Mira az első helyen végzett 5 kilométeren, majd szombaton Rohács Réka a 18-19 évesek között másodikként zárt 10 kilométeren.
    Az utolsó két versenyszámot nem rendezték meg, hivatalosan a tenger túlzottan nagy hullámai miatt, valójában azért, mert a csapatok úgy látták, vasárnapra már végképp nem tudtak megfelelő létszámú rendezőt mozgósítani a helyiek.
    "Ez az egész hétvége, úgy ahogy van egy katasztrófa volt, a résztvevők többsége videókat készített a lehetetlen viszonyokról, és mi is azon vagyunk, hogy hivatalos úton fejezzük ki a felháborodásunkat az európai szövetségnek. Több érem ment el azon, hogy a legalapvetőbb kellékek sem voltak a helyükön a versenyek során" - nyilatkozta Gellért Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.
    A szakvezető Szimcsák Mira sikere kapcsán úgy fogalmazott, jól tájékozódott, remek helyzetfelismeréssel találta meg a jó irányt, végig nagyszerűen, rendkívül erőteljesen úszott.
    "Úgy gondolom, sikerült felfedeznünk egy újabb tehetséget, mert egyértelmű, hogy nagyon fekszik neki ez a sportág. Szerintem hosszú évekig meghatározó szerepet játszhat a nyíltvízi úszásban, ha ő is így akarja" - tette hozzá.

forrás: MTI

images.jpeg

Hosszú Katinka ismét Dave Salóval dolgozik együtt

2018. július 14. szombat 7:59

A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka ismét Dave Salóval dolgozik együtt.

    A SwimSwam amerikai internetes magazinnak Hosszú mondta el, hogy Los Angelesben tréningezik Salóval. A tréner egészen 2012-ig irányította Hosszú felkészülését. A lap úgy értesült, hogy a 29 éves, hétszeres világ- és 13-szoros Európa-bajnok úszó az augusztusi glasgow-i Európa-bajnokságig kérte fel Salót a munkára.
    Hosszú Salóval nyerte pályafutása első vb-aranyérmét még 2009-ben, ám a 2012-es londoni olimpiát követően elváltak útjaik.
    A magyar sztár május 24-én jelentette be, hogy véget ért a munkakapcsolata edző-férjével, az amerikai Shane Tusuppal.

forrás: MTI

kép: facebook.com

images.jpeg

Római úszóverseny - Három magyar arany a zárónapon

2018. július 1. vasárnap 21:51

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kapás Boglárka 200 méter pillangón (2:07.54 perc), párja, Telegdy Ádám pedig 200 méter háton (1:58.17) győzött. Női 200 pillangón kettős magyar siker született, Kapás mögött ugyanis Szilágyi Liliánáé (2:08.01) lett az ezüstérem. A döntőbe bekerült Labán Eszter is, ő a nyolcadik helyen zárt (2:13.54).
    A harmadik vasárnapi magyar elsőség Verrasztó Dávid nevéhez fűződött, aki a szombati 400 méter vegyes után 200 méter vegyesen (1:59.65) is a legjobbnak bizonyult.
    Húga, Evelyn ugyanebben a számban ötödikként ért célba (2:15.67), s a viadal utolsó számában, 1500 gyorson Gyurta Gergely szintén az ötödik helyen zárt (15:24.32).
    A zárónap krónikájához tartozik, hogy az ukrán Andrij Govorov megdöntötte az 50 pillangó világrekordját: 22.27 másodperces ideje 16 századdal jobb, mint a spanyol Rafael Munoz eredménye, melyet még 2009. április 5-én, cápadresszben ért el.

forrás: MTI