Vizilabda

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Kikapott a szerbektől a negyeddöntőben a férfiválogatott

2018. július 24. kedd 18:14

A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-5-re kikapott a címvédő és olimpia bajnok Szerbia csapatától a Barcelonában zajló Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében.

    Märcz Tamás szövetségi kapitány együttesének egy pillanatig sem volt esélye a világ egyik legjobbja ellen, amely nyolc perc után már 4-0-ra vezetett.
    A magyar válogatott az 5-8. helyért folytatja szereplését, csütörtökön 16.45-től a világbajnok horvátok és a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmes montenegróiak összecsapásának vesztesével találkozik.
    A magyar csapattal 1991 után fordult elő ismét, hogy nem jutott négy közé az Európa-bajnokságon.

forrás: MTI

kép: MTI

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Az oroszok legyőzésével negyeddöntős a női válogatott

2018. július 19. csütörtök 21:47

A címvédő magyar női vízilabda-válogatott 8-7-re legyőzte a legutóbbi olimpián és világbajnokságon egyaránt bronzérmes orosz csapatot csütörtökön a Barcelonában zajló Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek negyedik fordulójában.

    Bíró Attila együttese sikerével biztosította helyét a negyeddöntőben, az viszont csak a záró fordulót követően dől el, hányadik helyen kerül a nyolc közé.
    A magyar válogatott szombaton 15.30-tól a németek ellen zárja a csoportkört.

forrás: MTI

kép: MTI

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Súlyos vereséget szenvedett az olaszoktól a magyar férfiválogatott

2018. július 18. szerda 21:56

Magyar férfi vízilabda-válogatott súlyos, 12-5-ös vereséget szenvedett az olasz csapattól a Barcelonában zajló Európa-bajnokság szerdai csoportrangadóján.

    Märcz Tamás együttese számára rémálomként indult a találkozó, az olaszok a második negyed elején már 6-0-ra vezettek, innen pedig nem volt esély a fordításra.
    Ez azt jelenti, hogy ha a magyar válogatott a csoport utolsó mérkőzésén a papírformának megfelelően legyőzi a német csapatot, akkor a második helyen a nehezebb ágra kerül, és amennyiben túljut a C jelű négyes harmadikján - várhatóan a hollandokon -, akkor már a negyeddöntőben összekerülhet a címvédő, olimpiai bajnok szerb együttessel.

Eredmény:
férfiak, A csoport, 2. forduló:
Olaszország-Magyarország 12-5 (5-0, 2-4, 2-0, 3-1)
--------------------------------------------------
Barcelona, Piscines Picornell, v.: Sztavridisz (görög), Naumov (orosz)
gólszerzők: Bodegas, Gallo, Figlioli, Di Fulvio 2-2, Molina, Renzuto, Velotto, Fondelli 1-1, illetve Manhercz 2, Bátori, Erdélyi, Angyal 1- 1

Magyarország:
-------------
Nagy V. - Vámos, Bátori, Erdélyi, Bedő, Jansik D., Kovács G. - cserék: Mezei, Manhercz, Zalánki, Angyal, Pohl

    Az Európa-bajnokságok története legkomolyabb múlttal rendelkező párharcának újabb felvonását rendezték a Piscines Picornell uszodában: a két válogatott egymás elleni Eb-múltja kereken nyolcvan éve íródik, az összesített mérleg magyar fölényt mutat, 16 győzelem és egy döntetlen mellett nyolcszor ünnepelhettek az olaszok.
    Tavaly a Margitszigeten a világbajnokság csoportküzdelmei során 9-9-s döntetlent játszottak egymással a csapatok, míg idén az Európa Kupa rijekai szuperdöntőjében fölényes, 10-5-ös olasz siker született.
    A magyarok hétfőn a nyitófordulóban 12-5-re győzték le Georgia csapatát, míg az olaszok komoly erődemonstrációt tartva 14-1-re ütötték ki a németeket.
    A szombat óta tartó Európa-bajnokságon először gyűlt össze annyi néző a lelátón, amely már méltó egy kontinensviadalhoz, így a két csapat kiváló hangulatú lelátó előtt ugorhatott a vízbe. 
    Az olaszok 13 másodperc után kapták az első fórjukat, de Nagy védte Bodegas húzását. A második előnyből már nem hibázott az olaszok honosított centere, majd a spanyolból olasszá lett Molina is "beköszönt". Az ellenfél magyar emberelőnyben is szorosan védekezett Vámoson, ezzel kivette a legnagyobb fegyvert a magyarok kezéből, akik ettől meg is zavarodtak. Nagy hóna alatt becsúszott egy lövés a rövid oldalon (3-0), így a rivális gyorsan ellépett. Az olaszok ezután sem lassítottak, védekezésben és támadásban is nagy fölényben voltak, ötgólos(!) előnyt hoztak össze nyolc perc alatt.
    Nem kellett sokat várni a hatodik olasz gólra sem, amire végül nagy nehezen Bátori emberelőnyből válaszolt. Az olaszokat ugyanakkor nem lehetett megállítani, a magyarok legtöbbször csak nagyon távolról tudtak lövőhelyzetbe kerülni, ezek a próbálkozások pedig már útközben elhaltak a blokkoló kezeken. A magyarok a nagyszünet előtt "életjelet adtak", Erdélyi és Manhercz is betalált. Egy perccel a negyed vége előnyt emberelőnybe került a fehér sapkás magyar csapat: Märcz-kapitány időt kért, Manhercz pedig gólt lőtt, ezzel - a látottak alapján szinte csodával határos módon - három gólra zárkózott fel a gárda (7-4). Három másodperccel a szünet előtt Jansik lövése a kapufáról jött ki.
    A harmadik felvonás elején Bedő akár egymaga egyenlíthetett volna, de először ziccert rontott, majd csavarása a felső lécen csattant, végül egy gyönyörű összjáték után hárította lövését bravúrral Del Lungo. Mezei harcolt ki emberfórt, Jansik viszont közelről elhibázta a húzást, a túloldalon aztán Gallo belőtte a fórt, ezzel újra látótávolságon kívül került az ellenfél. Di Fulvio is betalált, amivel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapást.
    A negyedik negyedre teljesen szétesett a magyar csapat, ezt az olaszok sorozatos lefordulásos gólokkal büntették és súlyos vereséget mértek riválisukra.
    "Kicsit mérges vagyok, hiszen megbeszéltünk sok mindent, mégis, mindjárt az elején mintha elfelejtettük volna ezeket. Nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk, mentálisan teljesen rossz kezdés volt" - értékelt a szövetségi kapitány az M4 Sportnak.     Märcz Tamás fordulópontként azt említette meg, amikor 7-4-ről nem sikerült 7-5-re zárkózni, noha több lehetőség is kínálkozott rá.
    Hozzátette, sok ilyen pörgős ritmusú mérkőzés kell a csapatnak, amelynek meg kell becsülnie az adódó helyzeteket, hiszen egy erős ellenféllel szemben nehéz kialakítani azokat. 
    "Ezen dolgozni kell, nemcsak ebben a pár hétben, amíg együtt vagyunk a válogatottal, hanem egész évben" - fogalmazott, és emlékeztetett rá, a vereséggel vélhetően nehezebb ágra kerül együttese. - "Nincs vége az Európa-bajnokságnak, van ebben a csapatban még jóval több."

forrás: MTI

kép: MTI

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Tizenhét góllal nyert a magyar női válogatott a szerbek ellen

2018. július 17. kedd 16:59

A magyar női vízilabda-válogatott fölényes, 23-6-os győzelmet aratott a szerb csapat felett a barcelonai Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában.    

    Bíró Attila együttese talán csak az emberhátrányos szituációk gyakorlására tudta felhasználni a keddi összecsapást, mivel a játékvezetők 15 kiállítást fújtak ellene.
    
Eredmény:


nők, B csoport, 3. forduló:
Magyarország-Szerbia 23-6 (9-1, 5-1, 5-3, 4-1)
----------------------------------------------
Barcelona, Piscines Picornell, v.: Kikalisvili (grúz), Sztavridisz (görög)
gólszerzők: Keszthelyi 7, Gurisatti 4, Csabai 3, Gyöngyössy, Leimeter, Szilágyi 2-2, Garda, Parkes, Illés 1-1, illetve Jakovljevic 2, Luka, Prica, Vukovic, Mandic 1-1

Magyarország:
-------------
Gangl - Leimeter, Keszthelyi, Szilágyi, Illés, Szűcs G., Parkes; cserék: Horváth, Garda, Csabai, Gyöngyössy, Tóth E.

    A törökök elleni összecsapáson eltört az orra Gurisatti Grétának, aki így csak speciális maszkban játszhatott. Egészen a bemutatásig úgy volt, hogy Gurisattinak "sérülésokozás veszélye" miatt nem engedélyezik a maszk használatát, az utolsó pillanatban azonban egy extra puha réteg felragasztásával az európai szövetség (LEN) mégis hozzájárult a viseletéhez.
    E közjátékkal nagyjából minden izgalmat letudott a női válogatott, amely már a nyitónegyed után 9-1-re vezetett, ami még a törökök elleni kezdésnél is erőteljesebb (8-1) volt. A magyarok a folytatásban mintha szándékosan szedték volna össze folyamatosan a kiállításokat, hogy az emberhátrányt gyakorolják, mert a szerbek rengeteg támadásukat létszámfölényben játszhatták meg, ám nem sokszor jártak sikerrel.

forrás: MTI

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Győzelemmel kezdett a férfiválogatott

2018. július 16. hétfő 16:58

Győzelemmel kezdett a magyar férfi vízilabda-válogatott a barcelonai Európa-bajnokságon: Märcz Tamás együttese az A csoport hétfői nyitányán 12-5-re nyert Georgia csapata ellen.

    A világbajnoki ezüstérmes magyarok a vártnál nehezebben, de összességében magabiztosan diadalmaskodtak.
    A magyar válogatott szerdán az olaszokkal játszik rangadót, az összecsapásnak a presztízsen túl várhatóan a csoportelsőség és az azzal járó közvetlen negyeddöntő - ott pedig egy könnyebb ellenfél - lesz a tétje.

Eredmény:
Férfiak, A csoport, 1. forduló:
Magyarország-Georgia 12-5 (3-1, 2-2, 3-2, 4-0)
---------------------------------------------
Barcelona, Piscines Picornell, v.: Margeta (szlovén), Santos (portugál)
gólszerzők: Bátori 3, Kovács G., Vámos Zalánki 2-2, Erdélyi, Bedő G., Manhercz 1-1, illetve Cepulia 2, Kavtaradze, Bitadze, Rurua 1-1

Magyarország:
-------------
Nagy V. - Bátori, Erdélyi, Kovács G., Jansik, Mezei, Vámos, cserék: Angyal, Bedő, Manhercz, Pohl, Zalánki

    A két csapat legutóbb februárban az Európa Kupa kecskeméti selejtezőben találkozott egymással, a magyarok akkor 16-5-re nyertek.
    Kevés néző, de kiváló hangulat fogadta a két csapatot, a zászlók alapján Békéscsabáról, Mezőmegyerről, vagy éppen Londonból érkezett maroknyi szurkolósereg torkaszakadtából bíztatta kedvenceit.
    Érdekes jelenettel indult a találkozó, az első támadásban ugyanis a kapujából kimozduló Nagy Viktort kiállították, így Vámos Mártonnak kellett volna védeni, de nem tudott hárítani. Pillanatok alatt jött a fordítás, Bátori Bence fórból egyenlített, majd Erdélyi Balázs lövését védte be a rivális kapusa. Egy perccel a negyed vége előtt újra előnybe került a magyar csapat, a figurát Bedő Krisztián fejezte be (3-1).
    A második felvonást Kovács Gergő gólja indította el, a georgiaiak viszont egy megpattanó lövéssel szépítettek. Nagy ötméterest védett, amiből lefordult a csapat és Kovács újra betalált. Nem sikerült leszakítani a riválist, Bitadze egy szép csavarral iratkozott fel a gólszerzők közé (5-3).
    A nagyszünet után egy újabb jól kijátszott emberelőnnyel csökkentette minimálisra hátrányát Georgia csapata, Manhercz Krisztián viszont - szintén fórból - megtörte a több mint egy negyeden át tartó magyar gólcsendet, majd rögtön a következő támadás végén Bátori is betalált. Az ellenfél újabb előnyből zárkózott fel, a tavalyi világbajnokság legértékesebb játékosának választott Vámos Márton azonban villant és újra három lett a különbség (8-5).
    A zárónegyed elején Zalánki Gergő gólja nagyjából eldöntötte az összecsapást, amelyet végül 12-5-re nyert az utolsó nyolc percben 4-0-val záró Märcz-legénység.

forrás: MTI

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Görög győzelem az A csoport rangadóján a nőknél

2018. július 15. vasárnap 21:58

Görögország válogatottja egy góllal, 7-6-ra legyőzte az olimpiai ezüstérmes Olaszország csapatát a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, az A csoport vasárnapi rangadóján.

    A görögök egyik legjobbja a kapus Hriszula Diamantopulo volt, aki a lövések közel 67 százalékát hárította.

Eredmények,
Nők, csoportkör, 2. forduló:
A csoport: 
---------
Görögország-Olaszország 7-6 (3-2, 2-2, 1-2, 1-0) 
korábban:
Hollandia-Izrael 20-2 (8-0, 7-0, 3-0, 2-2) 
Franciaország-Horvátország 17-6 (4-1, 2-2, 6-1, 5-2)
    

A csoport állása: 1. Hollandia és Görögország 6-6 pont, 3. Olaszország és Franciaország 3-3, 5. Horvátország és Izrael 0-0

B csoport: 
---------
korábban:


Magyarország-Törökország 32-5 (8-1, 5-1, 9-1, 10-2)
Oroszország-Szerbia 27-2 (6-1, 8-0, 3-1, 10-0)

 

később:
Németország-Spanyolország 22.00
    

A csoportokból az első négy jut a negyeddöntőbe.

forrás: MTI

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Papírforma magyar győzelem Törökország ellen

2018. július 15. vasárnap 15:15

A címvédő magyar női vízilabda-válogatott 32-5-ös győzelmet aratott a török csapat felett vasárnap a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában.

    Bíró Attila együttese - amely szombaton, a nyitókörben 13-9-re kikapott a házigazda spanyoloktól - könnyed, átmozgató edzésnek beillő összecsapáson nyert.
    

 

Nők, B csoport, 2. forduló:
Magyarország-Törökország 32-5 (8-1, 5-1, 9-1, 10-2)
---------------------------------------------------
Barcelona, Piscines Picornell, v.: Kikalisvili (georgiai), Kunikova (szlovák)
gólszerzők: Keszthelyi, Szilágyi, Gurisatti, Parkes 5-5, Horváth B. 3, Csabai, Illés, Szücs G. 2-2, Garda, Leimeter, Gyöngyössy 1-1, illetve Kus, Burali 2-2, Elma 1

 

Magyarország:
-------------

 

Tóth E. - Horváth B., Keszthelyi, Szilágyi, Gurisatti, Illés, Garda - cserék: Szücs G., Parkes, Csabai, Gyöngyössy, Leimeter 

    Az Európa-bajnokság második napjának nyitómérkőzésére körülbelül ötven néző volt kíváncsi a helyszínen. A szervezők korrigálták a szombati bakijukat és ezúttal szépen szólt a magyar himnusz a Piscines Picornell uszodában.
    A törökök az oroszoktól elszenvedett 35-4-s vereséggel rajtoltak, és ezúttal sem számíthattak sok jóra. A magyar szövetségi kapitány előzetesen közepes erősségű edzésnek minősítette ezt a mérkőzést, amelyen a két csapat közötti óriási különbség miatt még a különböző figurákat vagy az emberhátrányos védekezést sem lehet gyakorolni.    
    A magyar válogatott könnyedén szerezte a találatokat, mindenki feliratkozott a góllövők közé, a törököknek öt gól és néhány kivédekezett támadás jelentett csupán sikerélményt.
    A magyar csapat kedden 15.30 órától a szerbek ellen folytatja szereplését.

forrás: MTI

Download.aspx.jpeg

Vízilabda Eb - Érmekért utaznak Barcelonába a magyarok

2018. július 10. kedd 13:52

A címvédő női, valamint a férfi válogatott is éremért utazik a szombaton kezdődő barcelonai vízilabda Európa-bajnokságra - hangzott el az indulás előtti utolsó sajtótájékoztatón, kedden.

    Bíró Attila, a női csapat szövetségi kapitánya hangsúlyozta, tervei szerint együttese mérkőzésről mérkőzésre fejlődik majd, s a második héten már a legjobb teljesítményét tudja nyújtani.
    "Próbálunk átállni a mediterrán életstílusra annak érdekében, hogy ne legyen meglepetés egy késői ebéd vagy egy korai vacsora" - mondta Bíró Attila, akinek tanítványai először szombaton 22.15 órától ugranak vízbe a házigazdák ellen. A hatos csoportban a magyarok sorrendben még Törökországgal, Szerbiával, Oroszországgal és Németországgal találkoznak, az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe. 
    "Hét Európa-bajnoki, a világversenyeket tekintve pedig öt totálisan újonc játékos van a keretünkben, de ezzel együtt is a győzelemre esélyes hat csapat között vagyunk. Azt gondolom, ez a hat csapat egygólos különbségű meccseket játszik majd. Különösképpen várom majd az újoncok teljesítményét ezeken az összecsapásokon" - jegyezte meg a szakembert.
    Gurisatti Gréta kiemelte, a felkészülés megmutatta, hogy mérkőzésről mérkőzésre - de még egy adott összecsapáson belül is - képesek javulni, erre pedig nagy szükség lesz a kontinensviadalon.
    "Minden magyar vízilabdázónak a győzelem a célja, legyen szó bármilyen világversenyről. Ugyanakkor törékeny csapat vagyunk, jól is elsülhet a dolog, de a másik véglet sincs kizárva" - fűzte hozzá.
    A két évvel ezelőtti belgrádi Eb-n "berobbant" Illés Anna hangsúlyozta, mindig csak a következő mérkőzésre szabad összpontosítaniuk, szeretnék magukból a legjobbat kihozni, s majd meglátják, ez "meddig repíti őket".
    Nagy Viktor, a Märcz Tamás által irányított férfi vízilabda-válogatott kapitánya kiemelte az olaszok elleni második csoportmérkőzést, amely szerinte előrehozott negyeddöntőnek tekinthető, mivel a négyes első helyezettjének nem kell vízbe ugrania a nyolc közé jutásért.
    "Az lesz az első lépcsőfok" - mondta a kapus, aki hozzátette: az egyik legrutinosabb játékosként az ő feladata a csapategység fenntartása.
    A férfiak a csoportszakaszt Grúzia ellen kezdik, majd az olaszokat követően a németek ellen folytatják. Märcz Tamás hangsúlyozta: a játékosok fizikai állapotával nincs probléma, a felkészülési időszak alatt azt kellett "menedzselni", hogy a rengeteg mérkőzéstől ne égjenek ki a kerettagok.
    "Szerencsére az úszóedzéseket is ki tudtuk váltani, egy-két mérkőzéssel" - mondta a tréner, aki hozzátette, az Eb egy újabb állomás a tokiói olimpia felé, s már most meg is húztak néhány olyan változtatást, mely az ötkarikás játékok miatt volt fontos.
    Első felnőtt világversenyére készülve Jansik Dávid elmondta, nagyon várja már az Európa-bajnokságot, s bízik benne, hogy a csapat "odaér majd a végére", azaz az éremért zajló küzdelmekbe.

forrás: MTI

Download.aspx.jpeg

Benu Kupa - Az Eb-kerettel szerepel a tornán a magyar válogatott

2018. július 3. kedd 13:04

Märcz Tamás szövetségi kapitány a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a 13-as névsorban egyetlen változás van a világliga szuperdöntőben szerepelt csapathoz képest: kapusposzton Kardos Gergely helyett Vogel Somára számít.
    "Ez a felkészülésünk egyik legfontosabb állomása, ahol jó ellenfelekkel találkozunk, ugyanakkor, mivel ketten is tengerentúliak, bátran gyakorolhatunk" - fogalmazott a világbajnoki ezüstérmes magyar csapat szövetségi kapitánya.
    Märcz Tamás kiemelte, 48 óra alatt fognak lejátszani három mérkőzést, ami jó erőfelmérő lesz együttesének.
    A közelgő Európa-bajnoksággal kapcsolatban azt mondta, nyolc-kilenc csapat is eséllyel pályázik a dobogóra, de a magyar válogatottnak nem az a célja, hogy az 5-8. helyekért küzdjön.
    "Szeretnénk minden mérkőzést megnyerni, és persze minél jobb helyen zárni az Eb-t. Fiatalabb, előremutató csapatunk van, amelynek végső célja a tokiói olimpia, de így sem félünk senkitől" - tette hozzá Märcz.

Forrás: MTI

Download.aspx.jpeg

Harmadikként zárta a németországi tornát a férfi vízilabda-válogatott

2018. július 1. vasárnap 16:09

A magyar férfi vízilabda-válogatott a harmadik helyen végzett a németországi négycsapatos nemzetközi tornán, miután a harmadik, záró fordulóban 15-12-re jobbnak bizonyult a házigazdáknál. A válogatott honlapjának tudósítása szerint a magyar együttes eredményes támadójátékának köszönhetően az első, valamint a második negyedben is 5-5 gólt szerzett, és miután a nyitó játékrészben a védekezése is rendezett volt, a nagyszünetben négy góllal (10-6) vezetett. A harmadik felvonásra kevesebb lendület és magyar gól jutott, a házigazdák felzárkóztak két gólra, de a záró negyedben ismét elsősorban a magyarok akarata érvényesült.
    Märcz Tamás szövetségi kapitány a mérkőzést követően elmondta: az elején sikerült a németeket meglepniük, és bár sok gólt kaptak, jól játszottak és egy masszív német csapatot győztek le.
    "Sok mindent tudtunk próbálgatni, és ez a jövő szempontjából is fontos volt" - mondta a szakember.
    A magyar együttes a júliusi Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében vett részt a duisburgi tornán, ahol pénteken kikapott az amerikaiaktól (5-12), szombaton pedig legyőzte a kínaiakat (13-7).
    A barcelonai kontinensviadal előtt még három felkészülési találkozó vár a vb-ezüstérmes magyarokra, akik csütörtöktől szombatig a Benu Kupa keretében mérkőznek meg Romániával, az Egyesült Államokkal és Ausztráliával a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában.

forrás: MTI